srijeda, 12. veljače 2014.

Author Nodi55 posted on 13:18 in , ,
Stari mobiteli su najveći izvor zlata što se tiče zlata iz elektronike. Postoje tu još razni uređaji ali stari mobiteli su najpristupačniji. Objavili smo prethodno koliko ima zlata u mobitelima a sad ćemo objasniti kako izvaditi zlato iz mobitela
zlato u mobitelima

Najprije je potrebno odvojiti sve dijelove da se dođe do ploče mobitela. Ona sadrži najveću količinu zlata. Pored nje su još zvučnici i mali pozlaćeni limići vrijedni odvojiti. Ploča mobitela nije sasvim očišćena od ostalih malih komponenti. Sljedeće treba uraditi:

1. Ploče mobitela treba zagrijati da bi otpali ostali dijelovi. Najidealniji način za to jeste u neku tepsiju usuti pijeska i zagrijavati sa plinskim brenerom ispod tepsije. Ploče se redaju na zagrijani pijesak i nakon minute ili dvije se jednostavno otresu, ostali dijelovi će otpasti i ostaje ploča čista za dalje procesuiranje.


2. Ploče se dalje pripremaju za postupak vađenja zlata u kupki od solne kiseline sa hidrogen peroksidom 3%. Solna kiselina izjeda bakar koji je veza zlata sa pločom. Kad kiselina "pojede" bakar zlato slobodno pluta u rastvoru. 

Hidrogen peroksid 3% se koristi samo da ubrza proces a nije potreban. Prosječno vrijeme da se zlato izvadi iz mobitela je 1 do 2 dana a bez upotrebe peroksida i duže. 
Omjer solne kiseline i peroksida je 3/1. U litri mješavine ide 667ml solne kiseline i 333ml peroksida.

Ovaj proces se treba izvršavati na otvorenom jer isparavanje prouzrokuje hrđanje metala i narušava zdravlje.  Napominjemo da ovo nije "Uradi sam članak" već samo informativni opis procesa i ne preporučuje se izvršavanje bez prisustva stručne osobe.
Više detalja možete pročitati u e-knjizi  KAKO IZVADITI ZLATO.

Ubuduće ćemo sve knjige objavljivati u posebnom dijelu bloga besplatno za download

0 komentari:

Objavi komentar

facebook stranica

Pokreće Blogger.

Facebook

Facebook