nedjelja, 9. ožujka 2014.

Author Nodi55 posted on 04:37

KAKO NAPRAVITI SAPUN - korak po korak

  1. Kalup obložimo papirom za pečenje


  2. Izvažemo  destiliranu vodu


  3. Izvažemo kaustičnu sodu 

  4. KAUSTIČNU SODU DODAMO U VODU – NIKADA OBRNUTO, pri miješanju sode s vodom dolazi do zagrijavanja i visoke temperature!!! Ostavimo da se hladi povremeno miješajući. Pare koje nastaju prilično su otrovne zato treba paziti da ih ne udišemo. Najbolje lagano promiješati pa se udaljiti i tako par puta dok se soda ne otopi.




  5. Izvažemo ulja

  6. Ugrijemo ulja

  7. Pomoću termometra izmjerimo temperaturu. Kada je temperatura ulja približno jednaka kao temperatura sode otopljene u vodi dodajemo otopljenu sodu u ulja mješajući kuhačom  










  8. Miješamo ulja štapnim mikserom. Par sekundi uključimo mikser zatim mješamo isključenim i tako ponavljamo dok smjesa ne promjeni boju i postane gusta kao rijeđi puding. Kada podignemo mikser a kapljice smjese koje padnu s njega ostanu stajati na površini smjese kažemo da smjesa ostavlja "trag" dodajemo mirise i  boje 










  9. još kratko miješamo, kada smjesa ostaje na štapnom mikseru ulijemo smjesu u kalup










      poravnamo, poklopimo                                                                      
                                                                                                           










  10. Zamotamo kalup ručnikom i ostavimo 24 sata





  11. Nakon 24 sata režemo sapune i poslažemo da stoje na prozračnom i suhom mjestu











  12. Ostavimo ih 3-6 tjedana da "sazriju"



  13. Testiramo PH pomoću ph listića i koristimo


    14. PRILIKOM CIJELOG PROCESA KORISTIMO ZAŠTITNU OPREMU!!!!!


0 komentari:

Objavi komentar

facebook stranica

Pokreće Blogger.

Facebook

Facebook