srijeda, 12. veljače 2014.

Author Nodi55 posted on 11:43 in , ,

Insekti i druge životinjice su čest problem kamperima. Najčešće su to komarci, mravi, krtice, miševi i zmije. Protiv insekata se jednostavno možete braniti odgovarajućom kremom, mrežom, ili biljkom (ispod orahovog lišća se ne skupljaju ni komarci ni mušice!) a krtice ćete izbeći ako izbegavate krtičnjake (mesta gde je puno brdašca isitnjene zemlje). Miševi su dosadni i šire zaraze a nalaze se u blizini jama i baruština. Od zmija ćete se lako braniti dimom tj. logorskom vatrom i ako ne ostavljate otpatke hrane u blizini šatora (naročito otpatke mlečnih proizvoda).
Samo postavljanje šatora nije nimalo komplikovano, naročito ako je to šator za 2-3 osobe. Šator uvek dobro zategnite (zbog vetra ili kiše) i iskopajte kanaliće oko šatora (po potrebi). Ispod šatora postavite najlon radi bolje izolacije ili ga pak stavite preko šatora kao duplu zaštitu. Šator vam sigurno neće prokišnjavati a i neće se unutar šatora pojaviti kondenzacija zbog stvorenog međuprostora. Ukoliko vam nedostane kočića, možete se poslužiti kamenjem ili ih od grana drveća napravite sami.
Ukoliko pak nemate šator, možete i sami napraviti odgovarajući zaklon. Za to možete koristiti već postojeće kolibe, nadstrešnice, igloe, zemunice, pećine itd. Ako toga nema možete sami napraviti improvizovanu kolibu od pruća, granja i lišća. Uz pomoć noža ili sekirice se za sat vremena možete napraviti odgovarajući zaklon. Slike govore dovoljno…

Da bismo napravili kućicu ili da bismo jednostavno nešto vezali i osigurali potrebno je znati i kako to uraditi. Evo nekoliko najčešće korišćenih čvorova koji vam mogu biti od velike pomoći:
Šatorska pravila:
  • Ne dirati krov šatora za vrijeme kiše, jer u tom slučaju propušta vodu
  • Šator mora biti čvrsto zategnut
  • Pred kišu olabaviti kanape pomoću žabica
  • Šator ujutru obavezno provjetravati
  • Ne pakovati mokar šator
  • Kočiće ne umotavati u smotani šator i obavezno ih dobro očistiti prije pakovanja
  • Ne držati otvoren plamen unutar šatora

Upotreba šatorskog krila kao ogrtač

Motke i kočićiPri upotrebi šatorskog krila kao ogrtač, postupak je sledeći: šatorsko krilo se uhvati za kanap donjeg poruba, okrenuto licem prema sebi, i polako nabira donji porub. Zatim se krilo prebaci preko leđa i vezuje ispod brade, tako da ojačani dio i gornji ugao krila dođe sa spoljne strane. Zatim se pravi kapuljača tako što se gornji ugao prebacuje preko glave, s tim što se ugao šatorskog krila do gornjeg poruba podvija unutra, a zatim se zatezanjem kanapa gornjeg poruba nabira krilo, odnosno oblikuje se otvor za lice. Da bi kapuljača zadržala oblik, vezuje se kanap ispod brade. Prema potrebi i vremenskim prilikama, ogrtač se sa prednje strane može zakopčati pomoću dugmadi.

Upotreba šatorskog krila za podizanje polušatora i šatora

Za podizanje polušatora koriste se 1 ili 3 a za podizanje šatora 4 ili 6 šatorskih krila. Motke i kočići, potrebni za podizanje polušatora i šatora, izrađuju se od priručnog materijala (daske, grane, metalne šipke i sl.1), a njihov oblik i dimenzije treba da su približno kao na slici.
Polušator od 1 ili 3 šatorska krila služi za smještaj lica i opreme (sl. 2 i sl. 3).
Polušator
Šator od 4 šatorskih krila predstavljen je sl. 4.
Šator
Šator od 6 šatorskih krila podiže se tako što se 4 šatorskih krilarašire na zemlju, jedno pored drugog, licem na gore, tako da strane sa prorezom i ojačanjem dođu na spoljnju donju stranu šatora. Ostala 2 šatorskih krila presaviti dijagonalno u trougao i postaviti ih kako je prikazano na sl.5.
ŠatorDva kanapčića za vezivanje položiti unakrst, preko sredine načinjenog kvadrata od 4 šatorska krila, a druga dva trouglasto savijena krila na ivice gdje se predviđaju vrata i zadnji dio.

Spajanje šatorskih krila konopčićima počinje od uglova u sredini, tako da se porubi dvaju susjednih krila stave jedan na drugi. Na ovaj način dobija se u sredini otvor od 4 alke, kroz koji se provlače konopčići, a zatim se spajaju šatorska krila pomoću konopčića, provlačenjem kroz alkice, u vidu prošivanja u sva četiri pravca.

Krajeve presavijenih šatorskih krila prema vratima i zadnjem dijelu spajati od sredine istim redom i na isti način kao i krov šatora, tako da porubi presavijenih šatorskih krila budu ispod šatorskog krila koje čini krov. Konopčići se provlače kroz alkice sva tri poruba. Pri spajanju treba ispravljati i zatezati porube šatorskih krila i konopčiće. Da bi se napravio ulaz u šator, porub presavijenog šatorskog krila treba potpuno spojiti samo na jednoj bočnoj strani, a na drugoj se konopčić provlači samo kroz jednu ili dvije alkice pri vrhu šatora.

ŠatorU toku spajanja šatorskih krila, od priručnog materijala treba pripremiti 3 motke i 8 kočića. Motke uzimaju tri lica i na njih navlače po četiri alke od spojenih šatorskih krila u predjelu šljemena. Poslije ovoga se podižu šatorska krila u visini motki, a dva lica, na preostala dva konopčića, vezuju omče koje navlače na vrhove krajnjih motki.

Krajeve konopčića treba zategnuti i vezati za kočiće koji se pobijaju na odstojanju od 1.5 do 2m od šatora u pravcu šljemena. Zatim se pobijaju 6 kočića na bočnim stranama šatora.

Za ove kočiće šator se učvršćuje pomoću petlji koje se izrađuju od konopčića provučenih kroz alke i alkice (sl. 6.).
Šator je pravilno podignut (sl. 7) ako su:
  • motke u vertikalnom položaju;
  • kočići čvrsto pobijeni u zemlju na propisanom odstojanju od šatora;
  • svi spojeni krajevi šatorskih krila čvrsto nalegli jedan na drugi;
  • gornji preklopci za ruke na stranicama šatora zakopčani i postavljeni prema zemlji;
  • ako se ojačanja za ramena nalaze odozgo

0 komentari:

Objavi komentar

facebook stranica

Pokreće Blogger.

Facebook

Facebook